Samtal om scenografi i Tokalynga

03.08.2022

Astrid var inbjuden att medverka i ett samtal om scenografi under rubriken "ÅSA LIEBERATH, ASTRID VON ROSEN & NILS RAMHØJ - Samtal om konst, scenografi & teater". Samtalet ägde rum den 2 augusti 2022, inom ramen för Tokalynga Flying festival 2022 (mera om festivalen här: https://teateralbatross.se/festivaler/ ). Initiativtagare till samtalet var Robert Jakobsson, som har en nära relation till scenografi genom sitt mångåriga arbete med Teater Albatross.

Nils Ramhøj, konstnär och Åsa Lieberath, scenograf presenterade sin konstnärliga och scenografiska verksamhet. Astrid bidrog med ny scenografiteori och tankar om scenografins agens och förändrande kraft. Åsa Lieberaths scenografi till föreställningen 1917 - när klockorna stannade (om ryska revolutionen) utgjorde en aktiv komponent i diskussionen. Samtalet om scenografi var välbesökt och publiken mycket engagerad. Robert Jacobssons initiativ att öppna för kvalificerade samtal om scenografi är ett välkommet initiativ där konst, praktik och forskning kan mötas på konstruktiva sätt.

Under festivalen såg Astrid även Teater Albatross föreställning Bortom Havet: Om utfiskning i Kamerun och internationell rättvisa. En scenografiskt stark och tankeväckande berättarföreställning, i scenografi av Åsa Lieberath. På Teater Albatross hemsida finns utmärkta fotografier av de båda ovan nämnda scenografierna.

Astrid medverkade dels som ansvarig för forskningsprojektet Expansion och mångfald, finansierat av Vetenskapsrådet, dels som koordinator för Arkivklustret inom Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet.

Foto: Teater Albatross.

NORDIC SCENOGRAPHY, Department of Cultural Sciences, University of Gothenburg, Sweden.
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis!